Sussie Nosslin Kyle, gjorde en donation till SSMF för att hedra minnet av sin mamma och pappa.

»Genom donationen lever minnet av mina föräldrar vidare«

Sussie Nosslin Kyle valde att donera en del av arvet som hennes mamma och pappa lämnade efter sig till Svenska Sällskapet för Medicinsk Forskning. Gåvan bidrar till nya upptäckter kring sjukdomarna som drabbade hennes föräldrar. 

Mamma Maj-Britt var läkare och pappa Bertil likaså. Bertil var dessutom professor i klinisk kemi, så den medicinska och vetenskapliga världen har Sussie Nosslin Kyle, 68 år, varit bekant med sedan barnsben. Därför kändes det naturligt att en del av arvet som föräldrarna lämnade efter sig när de gick bort skulle investeras i just medicinsk forskning. För ett par år sedan gjorde Sussie en donation till Svenska Sällskapet för Medicinsk Forskning, SSMF, i föräldrarnas namn.

– Genom donationen lever minnet av mina föräldrar vidare. Det känns bra att pengarna används till något positivt, något som gör nytta, säger Sussie Nosslin Kyle.

Valde vårdyrke

Liksom föräldrarna valde Sussie Nosslin Kyle själv den vårdinriktade yrkesbanan och jobbade som sjukgymnast fram till pensioneringen. Pensionärslivet har Sussie fyllt med umgänge med familj och goda vänner. Och så har hon övertagit ett hus i Skanör och en gård i småländska Älmeboda efter sina föräldrar vilket fört med sig trevliga och omväxlande miljöer att vistas i men även en hel del att göra. Barkborrar har till exempel angripit delar av skogsägorna som omgärdar gården i Småland.

– Vi har ägnat många dagar i skogen åt att markera träd som barkborrarna gett sig på. De små krypen är ett besvärligt gissel, konstaterar hon.

Skogskunskaperna har Sussie fått efter mamma Maj-Britt. Hon trivdes i skogen och var inte rädd för att ta i. Maj-Britt Hulthén-Nosslin, var hennes fullständiga namn. Yrkesmässigt var hon en uppskattad psykiater vid Malmö Allmänna Sjukhus,  MAS, och under flera år hade hon även en egen mottagning.

Mamma Maj-Britt fick Alzheimers 

På ålderns höst drabbades Maj-Britt av Alzheimers sjukdom och hon somnade in 2019 men hela hennes långa liv präglades av glädjefylld rörelse. Hon var engagerad i gymnastik, dans och musik vilket inspirerat Sussie. Precis som sin mamma har Sussie sett till att må bra med hjälp av rolig träning. Under flera år var Sussie ledare på Friskis&Svettis och när tillfälle ges tar hon gärna en svängom på dansgolvet tillsammans med maken Jörgen, allra helst bugg.

Mamma Maj-Britt Hulthén och pappa Bertil Nosslin i fotoalbumet.

Sussies pappa Bertil Nosslin gick bort år 2014. Han lämnade då avtryck och otaliga berättelser efter sig inom breda kretsar. Professionellt är han ihågkommen för sin långa tid som chef för den diagnostiska  isotopavdelningen vid MAS.  Han utvecklade en metod inom nukleärmedicin som används för att undersöka kroppens organ och metoden tillämpas än i dag världen över.  

Bertil var en sann föreningsmänniska. Under läkarstudierna var han studentkårens ordförande i Lund och senare i livet var han bland annat med i Kungliga Fysiografiska Sällskapet och flera botaniska och ornitologiska föreningar.

– Pappa var lite av en renässansmänniska, säger Sussie och visar upp en broschyr om Måkläppen som är ett naturreservat på den sydliga spetsen av Falsterbo. Pappa Bertil är där fotograferad, i blå toppluva och med kikare runt halsen, i egenskap av guide inför en stor samling människor. 

Led av att tappa synen 

Under många år var Bertil vanerökare, det var alltid Chesterfield utan filter som gällde. Han lyckades till sist fimpa för gott men det räddade honom dessvärre inte från att få sjukdomen KOL i slutet av sitt liv. Han drabbades dessutom av prostatacancer, tarmsjukdom och artros. 

– Av alla hans diagnoser var det problemen med synen som påverkade honom mest. Han fick gulafläckensjukan vilken gjorde honom nästintill blind. Han försökte kompensera med sitt goda minne men led av att inte kunna läsa.   

Sussie har valt att donationen till Svenska Sällskapet för Medicinsk Forskning ska finansiera forskning kring gula fläcken och Alzheimers, sjukdomarna som drabbade hennes föräldrar. 

Det är privata givare som Sussie Nosslin Kyle som gör det möjligt för Svenska Sällskapet för Medicinsk Forskning att bedriva sin verksamhet. Tack vare donationer och testamenterade tillgångar kan SSMF ge lovande forskare möjligheten att förbättra behandlingar och förebygga sjukdomar inom ett brett medicinskt fält.

FAKTA

  • Namn: Sussie Nosslin Kyle
  • Ålder: 70 år
  • Familj: Maken Jörgen, döttrarna Helena och Cecilia och deras familjer.