Överläkaren och hjärnforskaren Joachim Burman studerar en ny behandlingsmetod mot MS.

»Jag vill hitta ett botemedel mot MS«

Rätt behandling vid rätt tidpunkt för rätt patient. Joachim Burman forskar om en ny effektiv metod som hjälper personer med MS.

Multipel skleros, MS, är en autoimmun sjukdom vilket betyder att immunsystemet angriper den egna kroppen, i fallet MS är det hjärnan som skadas. Personer som drabbas av MS kan få flera allvarliga symtom.

Joachim Burman är överläkare vid Akademiska sjukhusets neurologklinik i Uppsala och forskar om behandlingar vid MS. Hans studier har visat att cellgifter i kombination med transplantation av patientens blodstamceller kan bryta ner immunsystemet och sedan bygga upp ett nytt, som inte ger sig på hjärnans funktioner.  

– Målet är att patienterna ska slippa alla tecken på sjukdomsaktivitet. Om effekten håller i sig skulle det här  kunna vara en potentiellt botande behandling mot MS, säger Joachim Burman.

Tack vare att Joachim Burman beviljats SSMF:s Stora Anslag kan han nu fördjupa sig och söka svar på tre grundläggande frågor. Vilka borde erbjudas behandlingen? Varför fungerar behandlingen och vad kan man förvänta sig om man genomgår den?

Joachim Burman och hans forskargrupp kommer att använda sig av storskaliga metoder som erbjuder helt nya möjligheter för att nå betydelsefulla resultat.

Läs mer:
Stöd forskningen för ett friskare liv – se våra gåvoformer och läs om hur ditt bidrag gör skillnad.

FAKTA

  • Namn: Joachim Burman.
  • Ålder: 46 år.
  • Familj: Fru och tre barn.
  • Arbetar: Institutionen för neurovetenskap, Uppsala universitet och Uppsala Akademiska Sjukhus.
  • Fritid: Springer maratonlopp. Är annars biten av skräcklitteratur som skrevs kring förra sekelskiftet. Husguden är författaren H. P. Lovecraft som han har läst det mesta av.