Klura på Nobelquizet!

Svenska Sällskapet för Medicinsk Forskning, SSMF, har flera kopplingar till Nobelpriset. Kan du lista ut vilka? Besvara de fem frågorna här nedan. Lycka till! 

Nobelquiz • Fråga 1

  Den här svenske forskaren fick under början av sin vetenskapliga karriär finansiellt stöd från Svenska Sällskapet för Medicinsk Forskning, SSMF. År 1981 belönades han med Nobelpriset för sina upptäckter om hur hjärnan tolkar det våra ögon ser. Vad heter han?

 • Fråga 2

  På Nobelprismuseet kan man se några av de vackra klänningar som Drottning Silvia burit på Nobelfesterna, som den här blåsan från 1995. Vad stämmer om Drottnings Silvias koppling till Svenska Sällskapet för Medicinsk Forskning, SSMF

 • Fråga 3

  Professor Thomas Perlmann är styrelseledamot i SSMF och är dessutom Nobelförsamlingens sekreterare och den som leder arbetet med att utse Nobelpriset i fysiologi eller medicin. Såhär kommenterar han årets Nobelpristagare:

  ”De är bägge makalösa forskare som öppnat upp dörrar till sinnet ____ som är helt enastående.” Vilket ord saknas? Ja, vilket är sinnet?

 • Fråga 4

  Laurence Picton fick nyligen ett stort anslag från SSMF som ger honom möjlighet att forska i fyra år. Han är verksam inom samma område som årets Nobelpristagare i medicin. I beskrivningen av sitt vetenskapliga projekt nämner han ”Piezo 2”. Vad är det?

 • Fråga 5

  De som svarar rätt på det här quizet har chansen att vinna en Nobelmedalj i choklad. Chokladmedaljen väger cirka 13 gram. Ungefär vad väger den riktiga guldmedaljen som delas ut till Nobelpristagarna? • Svarade du rätt?

  Fyll i ditt namn och din mejladress och tryck på skicka in svar så får du facit. Du godkänner i och med det SSMF:s integritetspolicy.