Klura på Nobelquizet!

Svenska Sällskapet för Medicinsk Forskning, SSMF, har flera kopplingar till Nobelpriset. Kan du lista ut vilka? Besvara de fem frågorna här nedan. Lycka till!

Nobelquiz 2022



  • Fråga 1

    Sune Bergström fick som ung ett resestipendium från SSMF och belönades 1982 med Nobelpriset i fysiologi eller medicin och fick pryda ett frimärke. Han har koppling till årets Nobelpristagare Svante Pääbo. På vilket sätt?

  • Fråga 2

    Professor Thomas Perlmann är styrelseledamot i Svenska Sällskapet för Medicinsk Forskning, SSMF, och är dessutom Nobelförsamlingens sekreterare och den som leder arbetet med att utse Nobelpriset i fysiologi eller medicin. Desserten är hans favoriträtt på Nobelmiddagarna. Vilket av följande alternativ är sant om desserterna på Nobelbanketten?

  • Fråga 3

    Drottning Silvia är Svenska Sällskapet för Medicinsk Forsknings kungliga beskyddare. Den här klänningen bar Drottningen på Nobeldagen 1995 och kan ses på Nobelprismuseet. Vad heter modehuset som skapat klänningen?

  • Fråga 4

    Torsten Wiesel fick under början av sin vetenskapliga karriär finansiellt stöd från Svenska Sällskapet för Medicinsk Forskning, SSMF. År 1981 belönades han med Nobelpriset i fysiologi eller medicin tillsammans med forskaren Hubel. För vilken upptäckt?

  • Fråga 5

    De som svarar rätt på det här quizet har chansen att vinna en Nobelmedalj i choklad. Chokladmedaljen väger cirka 13 gram. Ungefär vad väger den riktiga guldmedaljen som delas ut till Nobelpristagarna?



  • Svarade du rätt?

    Fyll i ditt namn och din mejladress och tryck på skicka in svar så får du facit. Du godkänner i och med det SSMF:s integritetspolicy.