Klura på Nobelquizet och bli en vinnare!

Svenska Sällskapet för Medicinsk Forskning, SSMF, har flera kopplingar till Nobelpriset. Kan du lista ut vilka? Besvara de fem frågorna här nedan och ha chans att belönas med medalj du också. Lycka till! 

Så gör du för att tävla:

Klicka i det svarsalternativ som du tror är rätt för de fem olika frågorna. Tryck sedan på knappen ”skicka in svar” längst ner på den här sidan. För att ha chansen att vinna behöver vi ha dina svar senast 15 december 2021.

Det kan du vinna: 

I samarbete med Nobelprismuseet delar vi ut fina vinster. Bland de rätta inkomna svaren lottar vi ut följande:

 • 1:a pris – ett medlemskap till Nobelprismuseet giltigt i ett år, värde 395 kr. Nobelprismedalj i choklad, block och penna. 
 • 2:a pris – en entrébiljett till Nobelprismuseet, nobelprismedalj i choklad, block och penna.
 • 20 personer belönas med Nobelprismedalj i choklad, block och penna. 

Nobelquiz • Fråga 1

  Den här svenske forskaren fick under början av sin vetenskapliga karriär finansiellt stöd från Svenska Sällskapet för Medicinsk Forskning, SSMF. År 1981 belönades han med Nobelpriset för sina upptäckter om hur hjärnan tolkar det våra ögon ser. Vad heter han?

 • Fråga 2

  På Nobelprismuseet kan man se några av de vackra klänningar som Drottning Silvia burit på Nobelfesterna, som den här blåsan från 1995. Vad stämmer om Drottnings Silvias koppling till Svenska Sällskapet för Medicinsk Forskning, SSMF

 • Fråga 3

  Professor Thomas Perlmann är styrelseledamot i SSMF och är dessutom Nobelförsamlingens sekreterare och den som leder arbetet med att utse Nobelpriset i fysiologi eller medicin. Såhär kommenterar han årets Nobelpristagare:

  ”De är bägge makalösa forskare som öppnat upp dörrar till sinnet ____ som är helt enastående.” Vilket ord saknas? Ja, vilket är sinnet?

 • Fråga 4

  Laurence Picton fick nyligen ett stort anslag från SSMF som ger honom möjlighet att forska i fyra år. Han är verksam inom samma område som årets Nobelpristagare i medicin. I beskrivningen av sitt vetenskapliga projekt nämner han ”Piezo 2”. Vad är det?

 • Fråga 5

  De som svarar rätt på det här quizet har chansen att vinna en Nobelmedalj i choklad. Chokladmedaljen väger cirka 13 gram. Ungefär vad väger den riktiga guldmedaljen som delas ut till Nobelpristagarna? • Dina uppgifter

  Fyll i dina uppgifter så att vi kan nå dig om du är en av vinnarna. I samband med att du skickar in ditt tävlingssvar godkänner du SSMF:s integritetspolicy.