SSMF-forskning lägger grunden för covid-19-studier.

Marcus Buggert fick stipendium från SSMF 2016 för att forska om HIV på University of Pennsylvania. Kunskaperna används nu i studier om covid-19.

 

– Det är fantastiskt att min forskning om HIV kommer till nytta under en sådan här världsomfattande pandemi, säger Marcus Buggert, som byggt upp sin forskarkarriär med stöd från Svenska Sällskapet för Medicinsk Forskning. Nu är han en av huvudförfattarna bakom en ny uppmärksammad studie om covid-19-immunitet.

Fler kan vara immuna mot det nya coronaviruset än vad som framkommer av dagens antikroppstester. Det visar nya resultat från Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset som baseras på avancerade analyser av så kallade T-celler som är viktiga för kroppens immunförsvar. Stämmer upptäckten kan skyddet mot viruset i samhället vara större än vi trott.

En av huvudförfattarna bakom studien, Marcus Buggert, har fått finansiering från Svenska Sällskapet för Medicinsk Forskning, SSMF, för forskningen som ligger till grund för upptäckten.

–Tack vare ett stipendium från Svenska Sällskapet för Medicinsk Forskning fick jag möjligheten ta mig utomlands och studera T-cellers betydelse för immunförsvaret hos HIV-drabbade personer på ett av världens främsta laboratorier inom området för några år sedan. Kunskaperna som de postdoktorala studierna ledde fram till kan appliceras på andra virussjukdomar, som nu covid-19, säger Marcus Buggert, biträdande lektor vid Centrum för infektionsmedicin, Karolinska Institutet.

T-celler är en typ av vit blodkropp som är specialiserade på att känna igen virusinfekterade celler. I den aktuella studien har Marcus Buggert tillsammans andra forskare genomfört immunologiska analyser av prover från drygt 200 personer, varav många hade milda eller inga symtom på covid-19.

Den nya studien visar att inte bara de med verifierad covid-19-sjukdom uppvisade T-cellsimmunitet, utan även symtomfria individer och personer som inte påvisats med antikroppar. Sammantaget indikerar det att immuniteten mot covid-19 sannolikt är betydligt större i samhället än vad vi kunnat mäta och få fram hittills.

T-cellsanalyser är mer komplicerade att genomföra än antikroppstester och görs därför än så länge bara i specialiserade laboratorier såsom det vid Centrum för infektionsmedicin på Karolinska Institutet.

Studien är intressant i sig och har fått stor uppmärksamhet. Den lyfter samtidigt behovet av forskningsfinansiärer som Svenska Sällskapet för Medicinsk Forskning, som stödjer den fria forskningen med grundtanken att den kunskap som byggs upp i dag kan komma till nytta i morgon.

–Jag hade aldrig kunnat tänka mig att mina analyser och metoder inom HIV-forskning skulle användas i ett sådant här sammanhang. Det är fantastiskt att de kommer till nytta under en världsomfattande pandemi, säger Marcus Buggert.

Läs mer om den aktuella studien via länkar nedan till Karolinska Institutet och till preprintservern där den ännu ogranskade artikeln finns tillgänglig:

 

https://nyheter.ki.se/immuniteten-mot-covid-19-sannolikt-hogre-an-tester-visat

https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.06.29.174888v1

 

Dela denna artikel till andra

Fler artiklar att läsa

11 maj, 2021

Läs senaste numret av Forskning för Livet

Möt forskartalangerna, få råd om testamenten och testa kunskaperna i quizet. Läs senaste numret…

Läs mer
10 maj, 2021

SSMF:s postdoktorala anslag 2021

22 unga forskare har tilldelats SSMF:s postdoktorala anslag 2021. Läs mer om deras forskning…

Läs mer
15 apr, 2021

Lyssna på vår podd!

Hör om vetenskapliga fynd som hittats av en slump, ta del av personliga givarberättelser…

Läs mer
24 nov, 2020

2020 års mottagare av SSMF:s Stora Anslag

Åtta forskare får dela på drygt 50 miljoner! Svenska Sällskapet för Medicinsk Forskning har…

Läs mer
24 nov, 2020

Vinnare av Publishingpriset 2020!

Tidningen Forskning för livet, som ges ut av Svenska Sällskapet för Medicinsk Forskning, har…

Läs mer
19 maj, 2020

SSMF:s nya anslag ger forskare mer tid och ökad trygghet.

För att ge unga medicinska forskare ökad trygghet och bättre förutsättningar lanserar  Svenska Sällskapet…

Läs mer
12 maj, 2020

Till minne av Sten Orrenius

Professor Sten Orrenius, ordförande för Svenska Sällskapet för Medicinsk Forskning under åren 2000-2008, har…

Läs mer
21 apr, 2020

Läs vår nya tidning!

”Forskning för livet” heter SSMF:s nya tidning som ges ut våren 2020. I den…

Läs mer
16 apr, 2020

SSMF:s Postdoktorala Stipendium 2020

27 unga forskare har tilldelats SSMF:s postdoktorala stipendium 2020. Läs mer om deras forskning…

Läs mer
09 apr, 2020

SSMF-forskare koordinerar internationell coronastudie

Petter Brodin är läkare och forskare med intresse för människors immunsystem och är en…

Läs mer