SSMF underlättar för medicinska forskare i coronakrisen

Elin Bernson

Cancerforskaren Elin Bernson försöker bedriva forskning i sitt hem och infektionsläkaren Malin Inghammar har tvingats lägga sitt forskningsprojekt åt sidan på grund av att hon behövs mer än någonsin inom sjukvården. Det är två av de forskare som berörs av coronapandemin och som kan bli hjälpta av Svenska Sällskapet för Medicinsk Forsknings ändrade villkor med anledning av den rådande situationen.

Covid 19-pandemin försvårar och påverkar stora delar av den medicinska forskningen både i Sverige och utomlands. På grund av den rådande situationen ändrar därför Svenska Sällskapet för Medicinsk Forskning, SSMF, nu sina villkor för att underlätta för de forskare som beviljats medel från SSMF.

Förändringarna innebär att bidragsmottagare kan få senarelägga sin projektstart eller göra ett uppehåll i den pågående bidragsperioden. För dem som har pågående postdoktorala stipendier erbjuder SSMF utöver förlängd dispositionstid även möjligheten att ansöka om förlängt bidrag med upp till två månader.

– Vi anpassar verksamheten för att klara av de akuta problem som uppstår för våra forskare. Pandemin är en svår prövning och det är vår skyldighet att göra vad vi kan för att såväl medicinsk forskning som hälso- och sjukvården ges fullt stöd, säger Mats Ulfendahl, ordförande för Svenska Sällskapet för Medicinsk Forskning.

Mats Ulfendahl
Mats Ulfendahl, ordförande för Svenska Sällskapet för Medicinsk Forskning

Elin Bernson är en av de forskare som berörs. Hon forskar om äggstockscancer vid University of Cambridge, med stöd från SSMF, men åkte nyligen hem till Sverige när hela universitetet stängde ner och britterna sattes i karantän på grund av coronaviruset. Från sin villa i Göteborg försöker hon nu forska vidare så gott det går.

– Vi fick inte vara på jobbet och kunde inte genomföra några laborationer. Som tur är hann jag köra en rad experiment veckorna före nedstängningen, så jag analyserar mycket data hemifrån nu. Men det är klart att situationen försvårar mitt projekt. SSMF:s möjlighet med förlängd dispositionstid skulle mycket väl kunna bli aktuell för mig, säger Elin Bernson, cancerforskare med finansiering från SSMF.

Infektionsläkaren Malin Inghammar som beviljats SSMF:s Stora Anslag har i högsta grad också påverkats av pandemin. Tanken var att hon skulle påbörja sitt forskningsprojekt om sepsis nu, men de planerna har hon tvingats lägga åt sidan eftersom all hennes tid behövs mer än någonsin i den hårt ansträngda sjukvården.

– De senaste veckorna har jag haft extremt långa arbetspass med anledning av epidemin och de närmsta månaderna lär bli väldigt tuffa. All forskningstid och alla andra sidouppdrag är indragna för att klara belastningen i vården. För mig är det värdefullt med SSMF:s flexibilitet, att jag kan få skjuta upp min forskning. Det betyder mycket att inte behöva vara stressad av det också just nu, säger Malin Inghammar, infektionsläkare och forskare vid Skånes universitetssjukhus i Lund.

Malin Inghammar
Malin Inghammar, infektionsläkare och forskare vid Skånes universitetssjukhus i Lund

Svenska Sällskapet för Medicinsk Forskning inför de tillfälliga förändringarna i villkoren för att stödja de enskilda forskarna men gör det även med hänsyn till samhället i stort, för att den så viktiga forskningen inte ska stanna av.

– Forskningsfinansiering är en investering i framtidens hälsa och genom de villkorsändringar vi gör vill vi underlätta för våra forskare att nå sina mål och se till att deras projekt skapar den kunskap vi så väl behöver, säger Mats Ulfendahl, ordförande för Svenska Sällskapet för Medicinsk Forskning.

Dela denna artikel till andra

Fler artiklar att läsa

21 okt, 2019

2019 års mottagare av SSMF:s Stora Anslag

Bland över 180 sökande har Svenska Sällskapet för Medicinsk Forskning utsett de åtta forskare…

Läs mer
21 okt, 2019

H M Drottningen delade ut pris vid 100-årsjubileet

Svenska Sällskapet för Medicinsk Forskning, SSMF, firade sin 100-årsdag fredagen den 18 oktober 2019…

Läs mer
15 okt, 2019

Forskarnas Nyheter nr 2, 2019

Forskarnas Nyheter nr 2, 2019 finns nu att läsa. Extra tidning medföljer detta nummer…

Läs mer
30 sep, 2019

Jubileumsbok väckte intresse på årets bokmässa

SSMF:s jubileumsbok ”Forskning för livet”, som belyser viktiga milstolpar och betydelsefulla upptäckter under föreningens…

Läs mer
20 sep, 2019

Gonçalo Castelo-Branco får Jubileumspriset

SSMF:s nyinstiftade Jubileumspris på fem miljoner kronor går till Dr Gonçalo Castelo-Branco, docent på…

Läs mer
20 jun, 2019

SSMF:s Postdoktorala stipendium 2019

Sammanlagt har 26 unga forskare tilldelats SSMF:s postdoktorala stipendium 2019. Läs mer om deras…

Läs mer
07 feb, 2019

SSMF inför nytt stort forskarpris

Vem blir första mottagare av SSMF:s nya Jubileumspris? I samband med SSMF:s 100-års jubileum…

Läs mer
06 feb, 2019

Nytt nummer av Forskarnas Nyheter: nr 1, 2019

Jubileumsnummer av SSMF:s vetenskapliga tidning. Läs hur SSMF föddes ur kaos, hur SSMF stött…

Läs mer
12 jan, 2019

SSMF firar 100-årsjubileum!

2019 är det 100 år sedan Svenska Sällskapet för Medicinsk Forskning, SSMF, tillsammans med generösa…

Läs mer
15 dec, 2018

Åtta forskare delar på 48 miljoner

Håll ett öga på de här forskarna som belönats med SSMF:s Stora Anslag, ett…

Läs mer