Fredrik Nyström

Professor i internmedicin vid Linköpings universitet och överläkare i endokrinologi vid Universitetssjukhuset i Linköping.

"Stipendiet från SSMF betydde otroligt mycket. Jag disputerade i Linköping och arbetade därefter i ett lab på National Institute of Health, NIH, i USA. Jag fick stipendiet från SSMF lagom till att jag kom hem till Linköping igen. Det gjorde att jag kunde fortsätta koncentrera mig på min forskning samtidigt som jag kunde arbeta med patienter en dag i veckan.

I USA hade jag lärt mig teknik för att stoppa in nya gener i fettceller från djur och när jag kom hem fortsatte jag med denna typ av försök på fettceller från människa. Jag blev docent 2002 och tillträdde ett biträdande lektorat vid Linköpings universitet, där jag sedan 2008 är professor vid institutionen för medicin och hälsa.

Min forskning handlar till stor del om riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdomar och diabetes. Jag undersöker exempelvis hur blodsockerregleringen, blodfetter, bukfetma och andra riskfaktorer påverkas av vad vi äter och dricker. Studierna har fått stor uppmärksamhet i media, men viktigare är att få reda ut dessa saker på ett vetenskapligt sätt. Jag har studerat effekter av snabbmat, smågodis och jordnötter och planerar nu en studie av hur regelbundet intag av rödvin påverkar riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdomar. Jag vill studera sådant som ligger nära människors vardag och val av livsstil. Det skulle behöva satsas betydligt mer på denna typ av forskning. När jag ser mig om i Sverige så är vi väldigt få inom mitt forskningsfält. Därför behövs det satsas på den yngre generationen forskare så att återväxten säkras.

Så här efteråt känns det osannolikt att jag skulle ha fått en universitetstjänst om jag inte fått stipendiet från SSMF."

Dela/spara Dela eller tipsa