Inger Sundström Poromaa

Professor/överläkare i obstetrik och gynekologi, verksam vid institutionen för kvinnors och barns hälsa vid Uppsala universitet.

"När jag nu i efterhand ser mina yngre kollegor kämpa för att kunna fortsätta med sin forskning inser jag vilket enormt privilegium det var att få SSMF-stipendiet. Vilken tur jag hade som kunde få göra en ordentlig postdoc. Det ger ett enormt försprång i den fortsatta karriären.

Jag gjorde ett år utomlands, vid State University of New York, följt av ett år hemma i Umeå. New York-vistelsen gav en viktig grund och det självförtroende som behövdes för att jag skulle våga rekrytera egna doktorander och bygga upp en arbetsgrupp när jag kom hem. Jag kunde jobba med min forskning och handleda doktorander på heltid hemma i Umeå, försörjd av stipendiet.

När jag ska förklara vad jag håller på med brukar jag presentera mig som "psykogynekolog". Jag jobbar med psykisk ohälsa hos kvinnor och hur barnafödande påverkar den psykiska hälsan. Förr jobbade jag även mycket med PMS-besvär. Sedan fem år arbetar jag i Uppsala. Just nu planerar jag en mycket omfattande studie på depression hos nyblivna mödrar. Jag studerar även p-pillers effekter på psyket. Jag ska göra en placebokontrollerad studie på detta i samarbete med kollegor i Umeå och Stockholm.

Jag vill ta reda på hur kvinnors hormoner påverkar risken att råka ut för depression och ångest. Min förhoppning är att kunna bidra till utvecklingen av bättre preventivmedel, samtidigt som jag vill förebygga psykisk ohälsa i samband med barnafödande, menscykel och klimakterium.

I mitt fall är SSMF-stipendiet tveklöst en orsak till att jag varit förhållandevis framgångsrik. Jag känner mig privilegierad och jag vaknar varje måndagsmorgon och tänker WOW, jag har världens roligaste jobb!"

Dela/spara Dela eller tipsa