Ska Einar hitta nya attackvägar mot åderförkalkning?

Åderförkalkning och dess komplikationer orsakar nästan alla hjärtinfarkter och slaganfall. Einar Eriksson kan med ny teknik öppna möjligheter för effektiv terapi.

Forskare har med fixerad vävnad noga studerat de vita blodkropparnas påverkan på åderförkalkning. Men det finns ett problem med detta "frysta" ögonblick i skadans utveckling. De kortlivade vita blodkropparna (granulocyterna) upptäcks inte. Granulocyter lever bara 0-6 timmar och går under innan vävnaden fixeras. Därför är deras roll i sjukdomsprocessen oklar.

VAD HÄNDER JUST NU?

För att lösa problemet har Einar Eriksson utvecklat en teknik där man observerar och filmar vävnaden i realtid. På så sätt kan man se andra typer av förlopp än man ser i en fixerad situation.

NYTT SYNSÄTT GER NY KUNSKAP

Tekniken ger möjlighet till direkta studier av de kortlivade vita blodkropparnas rörelser och interaktioner med kärlväggens innersta lager.
Einar ska fortsätta med sin livsviktiga forskning genom att klarlägga rollen för granulocyter i arteriell inflammation och åderförkalkning. Men också i de processer som leder till att skadan brister och orsakar akuta tillstånd som hjärtinfarkt och stroke.

EINAR ERIKSSON,
SSMF-STIPENDIAT, KAROLINSKA INSTITUTET

Dela/spara Dela eller tipsa