Kan Jonas få bukt med bukfetma?

Drygt en halv miljon människor i Sverige lider av fetma. Sjukdomen är snabbt växande och kan utveckla t ex diabetes och hjärt-kärlsjukdomar. Jonas Burén forskar kring den farligaste fetman, bukfetma.

När vi äter får kroppen den energi som behövs för att driva alla biologiska processer och för att vi ska orka vara fysiskt aktiva. Energin som inte förbrukas lagras som fett i fettväven. Det farligaste - och tyvärr vanligaste - stället där fettet lagras är i buken. Bukfetma drabbar främst män, men också kvinnor särskilt när mängden könshormon sjunker.

Jonas Burén forskar kring fettväven och studerar särskilt hormonet kortisol, som bildas i fettväven. Kortisol behövs för ämnesomsättningen, men kan bidra till ökad fettinlagring, speciellt i buken. Ju större övervikt, desto högre är kortisolproduktionen. En ökad mängd kortisol i fettväven kan förklara sambandet mellan fetma och utvecklingen av olika sjukdomstillstånd.

Folksjukdomar kan förebyggas

Jonas undersöker varför fett hopar sig i buken och hur produktionen av kortisol i fettväven styrs.

Resultaten kan leda till nya principer för att förhindra och behandla fetma och därigenom också andra folksjukdomar som följer av övervikt.

JONAS BURÉN,
SSMF-STIPENDIAT, UMEÅ UNIVERSITET

Dela/spara Dela eller tipsa