Klura på Nobelquizet!

Svenska Sällskapet för Medicinsk Forskning, SSMF, har flera kopplingar till Nobelpriset. Kan du lista ut vilka? Besvara de fem frågorna här nedan. Lycka till!

Nobelquiz 2022 • Fråga 1

  Sune Bergström fick som ung ett resestipendium från SSMF och belönades 1982 med Nobelpriset i fysiologi eller medicin och fick pryda ett frimärke. Han har koppling till Svante Pääbo som tog emot Nobelpriset exakt 40 år senare. På vilket sätt hör de ihop?

 • Fråga 2

  Professor Thomas Perlmann är styrelseledamot i Svenska Sällskapet för Medicinsk Forskning, SSMF, och är dessutom Nobelförsamlingens sekreterare och den som leder arbetet med att utse Nobelpriset i fysiologi eller medicin. Desserten är hans favoriträtt på Nobelmiddagarna. Vilket av följande alternativ är sant om desserterna på Nobelbanketten?

 • Fråga 3

  Drottning Silvia är Svenska Sällskapet för Medicinsk Forsknings kungliga beskyddare. Den här klänningen bar Drottningen på Nobeldagen 1995 och kan ses på Nobelprismuseet. Vad heter modehuset som skapat klänningen?

 • Fråga 4

  Torsten Wiesel fick under början av sin vetenskapliga karriär finansiellt stöd från Svenska Sällskapet för Medicinsk Forskning, SSMF. År 1981 belönades han med Nobelpriset i fysiologi eller medicin tillsammans med forskaren Hubel. För vilken upptäckt?

 • Fråga 5

  Det finns en replika av Nobelmedaljen, tillverkad i choklad, som säljs på Nobel Prize Museum. Chokladmedaljen väger cirka 13 gram. Ungefär vad väger den riktiga guldmedaljen som delas ut till Nobelpristagarna? • Svarade du rätt?

  Fyll i ditt namn och din mejladress och tryck på skicka in svar så får du facit. Du godkänner i och med det SSMF:s integritetspolicy.