Irma Asplund blev vinnaren i SSMF:s Nobelquiz och i priset ingick bland annat ett medlemskap på Nobelprismuseet. Grattis!

»Jag har aldrig förr deltagit i quiz«

Irma Asplund tycks ha haft nybörjartur. Av drygt 1500 inkomna tävlingssvar blev hon förstapristagaren i SSMF:s populära Nobelquiz och får bland annat ett årsmedlemskap på Nobelprismuseet. 

Grattis till segern, Irma! Är du en van frågesportare?

– Nej. Jag är ingen frågesportare alls, jag har aldrig förr deltagit i quiz. Men jag såg denna tävling på nätet och svarade då jag är intresserad av Svante Pääbos forskning.

Hur ser ditt intresse för medicinsk forskning ut överlag?

– Jag har sedan skoltiden varit intresserad av biologi och medicin, jag var mycket intresserad av Mendel och ärftlighet i skolåldern. Har sedan jobbat på sjukhus som kurator och tagit del av en del medicinska innovationer under åren. Den medicinska vetenskapen har gått framåt under de senaste åren, många tillstånd som var dödliga kan numera botas.

Följer du också andra Nobelpris? 

– Ja, även litteraturpriset och fysikpriset. Jag finner kvantteorin fascinerande.

Vi på Svenska Sällskapet för Medicinsk Forskning hoppas att Irma Asplund får behållning av sitt medlemskap på Nobelprismuseet. Och så passar vi på att bjuda på lite kuriosa med anledning av Irmas fascination av Mendel. 

I fjol hade det gått exakt 200 år den tjeckiske vetenskapsmannen Gregor Mendel föddes. För att uppmärksamma jubileet grävdes Mendels kvarlevor upp för att sekvensera hans DNA – helt i linje med den forskning han själv bidrog till att lägga grunden för. Mendel, som utförde omfattande experiment på ärtväxter, kallas ofta genetikens fader.

Vill du göra SSMF:s Nobelquiz utom tävlan? Läs då inte det som står längre ner på den här sidan, utan klicka här: Klura på Nobelquizet

Vill du veta de rätta svaren på SSMF:s Nobelquiz? De kommer här

Fråga 1) Sune Bergström är Svante Pääbos far. Dock föddes Svante Pääbo utanför äktenskapet så han träffade bara sin pappa Sune i smyg.

Fråga 2) Glassbomb har förekommit på Nobelbankettmenyn. Ja flera gånger faktiskt. Bland annat åren 1905, 1906, 1910, 1929, 1933 och 1945.

Fråga 3) Nina Ricci har designat klänningen. SSMF:s kungliga beskyddare Drottning Silvia bar den 1995 och Kronprinsessan Victoria bar samma klänning på Nobelfest 2018.

Fråga 4) Torsten Wiesel fick Nobelpris för förståelsen för hur synintryck behandlas i hjärnbarken. Wiesel fick i början av sin vetenskapliga karriär stöd från SSMF.

Fråga 5) Nobelmedaljen väger ca 175 g. Ekonomiprismedaljen väger dock ca 185 gram. Nobelmedaljen i choklad som traditionsenligt serveras vid Nobelbanketten väger 13 g.