Oskar Kövamees studerar hur riskpatienter kan slippa att utveckla hjärt- och kärlsjukdom med stöd från SSMF.

Min vision: Att förhindra åderförkalkning

Läkaren Oskar Kövamees är en av många hjärtforskare som fått finansiering från Svenska Sällskapet för Medicinsk Forskning, SSMF. Blir hans vetenskapliga vision verklighet kan många liv räddas.

Åderförkalkning är den sjukdom som skördar flest liv på jorden. Sjukdomen är tätt förknippad med typ 2-diabetes, höga blodfetter och övervikt – och i förlängningen även hjärtinfarkt och stroke. Tidig upptäckt kan vara skillnaden mellan liv och död.
– Ett förstadium till åderförkalkning kallas kärldysfunktion. Kärlen fungerar då sämre än normalt på grund av en obalans mellan viktiga ämnen. Vid sämre funktion ökar risken för hjärt-kärlsjukdom, säger forskaren Oskar Kövamees.

Hans forskargrupp har upptäckt att kärldysfunktionen hos patienter med typ 2-diabetes orsakas av förändringar i de röda blodkropparna. De har också sett att enzymet arginas stjäl viktiga byggstenar från ämnen som har i uppgift att skydda kärlen – och att det är detta som försämrar kärlens funktion.

Oskar Kövamees undersöker i sin forskning exakt hur enzymet arginas i de röda blodkropparna interagerar med blodkärlens väggar hos individer med diabetes, höga blodfetter samt friska. För att göra detta har han beviljats medel av SSMF.
– Jag hoppas kunna visa vilka mekanismer som orsakar att kärlen fungerar sämre, för då man kan finna substanser som förbättrar kärlens funktion och potentiellt skjuta upp hjärt-kärlsjukdom, säger han.

Läs mer:
Stöd forskningen för ett friskare liv – se våra gåvoformer och läs om hur ditt bidrag gör skillnad.

Fakta

Namn: Oskar Kövamees

Arbetar: Läkare inom kardiologi och forskare vid Karolinska Institutet med finansiering av Svenska Sällskapet för Medicinsk Forskning.

Fritid: Älskar att åka skidor och umgås med vänner. Spelar gärna tennis, golf och innebandy.