Karin Jensen, docent i klinisk neurovetenskap, berättar i podden om hur smärta kan lindras med sockerpiller. Klicka längre ner på sidan för att höra avsnittet om placeboforskning.

Så påverkas vi av placebo

Missa inte poddsamtalet med forskaren Karin Jensen.

Varför kan låtsaskirurgi få oss att må bättre och hur kan sockerpiller lindra smärta? Hör forskaren Karin Jensen förklara hur våra förväntningar styr våra upplevelser, både när det gäller medicinska behandlingar och i livet i stort. Hon berättar om sin farbror som blev lurad att njuta av billig smuggelsprit som trattats över i en exklusiv flaska med tjusig etikett. Och missa inte historien om elitidrottaren som var övertygad om att hans prestation blev bättre om han struntade i att ha på sig kalsonger. Det här är ett intresseväckande avsnitt om hur tankens kraft påverkar oss och hur vetenskaplig placeboforskning bedrivs.

Lyssna genom att klicka här:

Om podden Forskning för Livet

Podden Forskning för Livet görs av Svenska Sällskapet för Medicinsk Forskning, SSMF. I den kan du bland annat höra om vetenskapliga fynd , ta del av personliga givarberättelser och möta forskartalangerna som förbättrar behandlingar och förebygger sjukdomar. Forskning för Livet är podden för dig som är nyfiken på nya medicinska upptäckter och vill veta mer om idéerna, pengarna och drivet bakom, ja allt det där som krävs för att vetenskapliga visioner ska bli verklighet. Du kan lyssna på podden här på vår hemsida. Den finns också där poddar finns.

Podden leds av Anna-Karin Andersson, kommunikatör på Svenska Sällskapet för Medicinsk Forskning .