Arvid Erlandsson forskar om vad som styr vår vilja att skänka gåvor. Han samtalar i podden med Lena Hörnblad på Svensk Insamlingskontroll och SSMF:s ordförande Mats Ulfendahl.

Därför ger vi gåvor

Vad är det som gör att vi vill bidra till ideella ändamål och på vilket sätt gör gåvorna nytta? Och stämmer det att den som är nöjd med livet skänker mer pengar än den som är deppig? Klicka längre ner på den här sidan för att höra det spännande samtalet om givande.

Varje år skänker privatpersoner i Sverige gåvor för miljarder. Arvid Erlandsson är forskare inom hjälpandets psykologi vid Linköpings Universitet och i podden Forskning för Livet förklarar han vad som ligger till grund för vår vilja att dela med oss. Han svarar bland annat på frågan om det stämmer att äldre är mer givmilda än yngre och om det är sant att det är lika roligt att ge som att få.

Även Lena Hörnblad, kanslichef på Svensk Insamlingskontroll gästar podden. Hon berättar om hur föreningar med 90-konton granskas och vilken betydelse förtroendet har för vår vilja att donera pengar. Och Professor Mats Ulfendahl, ordförande för Svenska Sällskapet för Medicinsk Forskning, lyfter fram på vilket sätt varje enskild gåva har betydelse för den medicinska forskningens framsteg.

Lyssna genom att klicka här:

Om podden Forskning för Livet

Podden Forskning för Livet görs av Svenska Sällskapet för Medicinsk Forskning, SSMF. I den kan du bland annat höra om vetenskapliga fynd , ta del av personliga givarberättelser och möta forskartalangerna som förbättrar behandlingar och förebygger sjukdomar. Forskning för Livet är podden för dig som är nyfiken på nya medicinska upptäckter och vill veta mer om idéerna, pengarna och drivet bakom, ja allt det där som krävs för att vetenskapliga visioner ska bli verklighet. Du kan lyssna på podden här på vår hemsida. Den finns också där poddar finns.

Podden leds av Anna-Karin Andersson, kommunikatör på Svenska Sällskapet för Medicinsk Forskning .