Läkaren Sofia Enhörning har fått finansiering från SSMF för ett fyraårigt vetenskapligt projekt. Foto: Lars Jansson.

Min vision: Minska risken för hjärtsjukdom

Kan allvarliga sjukdomar undvikas om man dricker mer vatten? Det ska forskaren Sofia Enhörning tar reda på. Frågeställningen kan verka enkel — svaret kan få stor effekt.

Vintern kommer med mörker och kyla. Vintertid innebär också fler fall av hjärtkärlsjukdom och havandeskapsförgiftning. Risken att insjukna i dessa tillstånd är omkring 20 procent högre vintertid. Vad beror det på? Kylan? Mörkret? Eller något helt annat?

Sofia Enhörning ska i ett projekt som finansieras av SSMF undersöka om det är så att vi dricker mindre vatten vintertid och vilken betydelse det kan ha för ett hormon som påverkar risken att utveckla flera allvarliga sjukdomstillstånd. Som forskare har Sofia Enhörning inriktat sig på hormonet vasopressin. Hon har tidigare tittat på kopplingen mellan hormonet och det så kallade metabola syndromet, där diabetes typ 2 ingår och som medför ökad risk för bland annat hjärt-kärlsjukdom. 

– Vasopressin har många olika effekter som påverkar sockeromsättningen i kroppen. Vi har kunnat se att de som har höga nivåer av vasopressin i befolkningen har en ökad risk för diabetes i framtiden, säger Sofia Enhörning.

Det finns också en etablerad koppling mellan höga nivåer av hormonet och det mycket allvarliga tillståndet havandeskapsförgiftning. Men mest känt är vasopressin för sin vattensparande funktion. Höga nivåer av vasopressin i blodet gör  att mindre urin bildas och att kroppen därmed sparar vatten. Det enklaste sättet att själv sänka nivåerna av vasopressin är att dricka vatten. Högt vattenintag tycks förutom den vasopressinsänkande effekten även ha positiv effekt på sockeromsättningen i kroppen. 

– En av våra pågående studier syftar till att verifiera tidiga fynd där vi kar kunnat se att man sänker blodsockret genom att dricka mer vatten.

En grupp om 400 testdeltagare som normalt sett dricker under rekommenderade nivåer har förbundit sig att under ett års tid dricka 1,5 liter extra vatten per dag. Forskningsprojektet som helhet ska även klarlägga hur säsongsvariationen av vasopressin ser ut på individnivå – och om det verkligen är så att vi dricker mindre vatten vintertid. 

Inte minst när det gäller havandeskapsförgiftning är det en attraktiv hypotes att några extra glas vatten per dag skulle kunna göra skillnad, säger Sofia Enhörning. 

– Orsakerna bakom havandeskapsförgiftning är okända och det finns i nuläget ingen bra behandling. Dessutom görs av naturliga skäl väldigt få studier på gravida kvinnor eftersom man inte vill riskera att skada fostret. Att för någon som dricker i underkant dricka mer vatten är helt riskfritt, så om lågt vattenintag kan vara en delförklaring är det något vi gärna vill undersöka även när det gäller gravida. 

Vatten kan man få i sig i form av både mat och olika sorters drycker. Att få i sig extra vatten må låta enkelt, men för vissa individer är det svårare än vad man kan tro, berättar Sofia Enhörning. 

– Vanan eller drivkraften bakom hur mycket vatten man vill dricka verkar vara stark. Även om jag själv forskar på detta och vet vilka positiva effekter det kan ha så dricker jag bara några glas vatten per dag, och så en hel del kaffe.

Läs mer:
Stöd forskningen för ett friskare liv – se våra gåvoformer och läs om hur ditt bidrag gör skillnad.

FAKTA

  • Namn: Sofia Enhörning
  • Ålder: 40 år
  • Bor: I Malmö
  • Arbetar: Specialistläkare i internmedicin på Skånes universitetssjukhus i Malmö och forskare vid Lunds universitet.
  • Fritiden: Jag är med i en bokklubb och läser mycket skönlitteratur, senast Kerstin Ekmans Händelser vid vatten. Den tyckte jag jättemycket om. Gillar friluftsliv med familjen, som skidåkning, vandring, cykling.