Därför ska du ta sömnproblem på allvar

Hör forskaren Jonathan Cedernaes förklara hur trötthet påverkar oss i det här avsnittet av podden Forskning för Livet. Missa inte heller hans bästa sova-gott-tips.

Sömnbrist gör oss inte bara trötta utan påverkar i stort sett hela kroppen. Ja, faktum är att den som sover för lite ökar risken att utveckla allvarliga sjukdomar som diabetes och alzheimer. Varför är sömnen så viktig? Vad är det som händer med oss när vi är vakna för mycket och vad kan jag göra för att sova bättre?

Läkaren och sömnforskaren Jonathan Cedernaes, förklarar hur sömnbrist påverkar ämnesomsättningen och hjärnan. Han bemöter också påståenden om sömn och så ger han sina bästa sova-gott-tips.  Jonathan Cedernaes har fått finansiering för sin forskning av Svenska Sällskapet för Medicinsk Forskning för sina studier och resultaten kan få betydelse för en rad olika sjukdomsområden.

Lyssna genom att klicka här:

Om podden Forskning för Livet

Podden Forskning för Livet görs av Svenska Sällskapet för Medicinsk Forskning. I den kan du bland annat höra om vetenskapliga fynd som hittats av en slump, ta del av personliga givarberättelser och möta forskartalangerna som förbättrar behandlingar och bekämpar sjukdomar. Forskning för Livet är podden för dig som är nyfiken på nya medicinska upptäckter och vill veta mer om idéerna, pengarna och drivet bakom, ja allt det där som krävs för att vetenskapliga visioner ska bli verklighet. Du kan lyssna på podden här på vår hemsida. Den finns också där poddar finns som hos Acast och Spotify till exempel.