Sara Mangsbo berättar i podden hur hon bidragit i coronaforskningen.

Sara Mangsbo löste gåtor om covid-19

I vanliga fall är Sara Mangsbo inriktad på att få fram nya cancerbehandlingar men under pandemin utvecklade hon antikroppstester. Hör om hur kunskaper och vetenskapliga fynd kan komma till nytta på oväntade sätt  i det här avsnittet av podden Forskning för Livet.

Pandemin har satt fingret på att det inte alltid är så lätt att förutspå vad det kan behöva forskas om. Sara Mangsbos kunskaper fick exempelvis oväntad  nytta i kampen mot covid-19.  Coronakrisen har stärkt behovet av att satsa på fri forskning, att det är värt att satsa på forskning som vi faktiskt inte vet vad den ska användas till. 

Avsnittet gästas även av Göran Stiernstedt, ledamot i Coronakommissionen, som menar att pandemin kan liknas vid ett bildningsprojekt och han förklarar hur vi kan dra nytta av det som vi lärt oss. Dessutom listas några vetenskapliga upptäckter som fått just oväntad nytta.

Lyssna genom att klicka här:

Om podden Forskning för Livet

Podden Forskning för Livet görs av Svenska Sällskapet för Medicinsk Forskning. I den kan du bland annat höra om vetenskapliga fynd som hittats av en slump, ta del av personliga givarberättelser och möta forskartalangerna som förbättrar behandlingar och bekämpar sjukdomar. Forskning för Livet är podden för dig som är nyfiken på nya medicinska upptäckter och vill veta mer om idéerna, pengarna och drivet bakom, ja allt det där som krävs för att vetenskapliga visioner ska bli verklighet. Du kan lyssna på podden här på vår hemsida. Den finns också där poddar finns som hos Acast och Spotify till exempel.