Klura på quizet 

Kan du svaren på frågorna om medicinsk vetenskap och Svenska Sällskapet för Medicinsk Forskning, SSMF? Testa dina kunskaper.

 • Fråga 1

  Specialistläkaren Mariangela Pellegrini har anslag från SSMF och forskar inom lungfysiologi. Hon vill utveckla och förbättra modern respiratorbehandling. Vad heter föregångaren till respiratorn, maskinen som många poliopatienter förr fick ligga i för att få hjälp med sin andning?

 • Fråga 2

  Patrik Danielson är professor i anatomi, överläkare inom ögonsjukdomar och ledamot i SSMF:s styrelse. Han är dessutom den högsta administrativa chefen vid medicinska fakulteten vid Umeå universitet. Vad kallas den titeln? • Fråga 3

  Samma år som Svenska Sällskapet för Medicinsk Forskning, SSMF, grundades hände följande: Avtalet för Versaillesfreden skrevs under, jazzmusikern Nat King Cole föddes och läskedrycken Pommac lanserades. Vilket är året?

 • Fråga 4

  Svenska Sällskapet för Medicinsk Forskning, SSMF, delar årligen ut anslag till lovande medicinska forskare i Sverige så att de får möjlighet att bedriva vetenskapliga projekt. Sofia Enhörning på bilden är en av de som nyligen fått finansiering för ett fyraårigt vetenskapligt projekt. Ungefär hur mycket pengar delar SSMF ut till forskare under år 2023?

 • Fråga 5

  Vid SSMF:s högtidliga diplomceremoni delade SSMF:s kungliga beskyddare, HM Drottningen, ut SSMF:s jubileumspris till psykiatriprofessor Mikael Landén. I SSMF:s podd berättar Mikael om pirret inför mötet med drottning Silvia och om sin forskning om bipolär sjukdom. SSMF:s podd har samma namn som SSMF:s tidning. Vilket är namnet?

 • Fråga 6

  Marcus Buggert är docent i immunologi och har forskningsfinansiering från SSMF. Marcus Buggert hamnade i det vetenskapliga rampljuset under coronapandemin tack vare hans upptäckt att T-celler kan ge covid -19-immunitet. Vad är en T-cell? • Svarade du rätt?

  Fyll i ditt namn och din mejladress och tryck på skicka in svar så får du facit. Du godkänner i och med det SSMF:s integritetspolicy.