Skräpmat stör den viktiga djupsömnen
Snabbmat i en vecka ger sämre djupsömn. Det har Jonathan Cedernaes kunnat visa i en studie med stöd av Svenska Sällskapet för Medicinsk Forskning.
Djupsömnen är viktig för vår ämnesomsättning, för regleringen av minnet, för immunförsvaret och för hormonutsöndringen i kroppen. Till exempel utsöndras den största mängden tillväxthormon under vår djupsömn.
– Stör man djupsömnen kan man försämra ämnesomsättningen och hur hjärnan rensas från giftiga substanser. Att i stället förbättra djupsömnen har visat sig kunna förbättra minnesfunktioner, säger Jonathan Cedernaes, läkare och docent i medicinsk cellbiologi vid Uppsala universitet.
I epidemiologiska studier har man också kunnat se ett samband mellan sämre kvalitet på djupsömnen och en ökad risk för förtida död, berättar han.
– Det finns många anledningar till varför en god kvalitet på djupsömnen kan vara viktigt.
Som forskare vill Jonathan Cedernaes bidra till en ökad förståelse för hur sömn och våra dygnsrytmer samspelar med andra livsstilsfaktorer, som kost och träning. I en nyligen genomförd studie, stödd av Svenska Sällskapet för Medicinsk Forskning, ville han ta reda på hur sömnen påverkas om vi äter nyttigt respektive onyttigt.
– Kost är en faktor som påverkar vår hälsa mycket, till exempel vår ämnesomsättning. Det har funnits många indirekta studier som har visat på att vår kost kan påverka vår sömn. Men de studier som kan visa en direkt påverkan, så kallade interventionsstudier, har varit få. Trots att vi vet att många i dag äter en onyttig kost, och att det är kopplat till ökad risk för folkhälsosjukdomar, har vi saknat en förståelse för hur kosten kan påverka vår sömn.
I studien deltog 15 unga män utan sömnproblem, som delades upp i två grupper. Varje dag i en veckas tid åt deltagarna i den ena gruppen mager yoghurt samt müsli till frukost, pasta med gröna ärtor till lunch och laxpytt till middag. Den andra gruppen åt fetare yoghurt med sötare müsli till frukost, pasta med färdigköttbullar och ketchup till lunch och fryspizza och en bit söt choklad till middag.
– Den onyttigare kosten hade runt dubbelt så mycket fett och socker som den nyttigare kosten. Den onyttigare kosten innehöll även betydligt mer mättat fett, men var i stället betydligt fattigare på kostfiber. Man kan därmed kalla den onyttigare kosten för en ”Western diet”. En sådan kost har i andra studier kopplats till sämre sömnkvalitet. Den nyttigare kosten innehöll i stället betydligt mindre processad mat, med mer grönsaker, berättar Jonathan Cedernaes.
Deltagarna förde sömndagbok och bar aktivitetsmätare. När veckan var slut fick alla deltagare tillbringa två dygn i ett sömnlabb där de sov med elektroder på huvudet. Forskarna kunde därmed mäta deras hjärnaktivitet med EEG. Med hjälp av en avancerad analysmetod noterade man också hur dominanta olika hjärnvågor var under olika delar av sömnen. Sömnkvalitet är nämligen inte bara en fråga om hur länge man sover, utan om hur man sover, berättar Jonathan Cedernaes.
– I studien kunde vi se en försämrad kvalitet på deltagarnas djupsömn när de hade ätit den onyttigare kosten. I princip kan man säga att djupsömnen tycktes vara ytligare. Vi undersökte samma deltagare två gånger kan vi direkt koppla förändringarna till kostens påverka.
Efter första natten i sömnlaboratoriet åt deltagarna annan kost, gemensam för alla. Trots det kvarstod skillnaden i sömnkvalitet.
– Det kanske mest intressanta vi såg i studien var att effekten tycktes kunna bestå ett tag. Den grad av förändring vi såg var ganska påtaglig och fanns hos i princip hos alla deltagare. Det styrker giltigheten för våra fynd, säger Jonathan Cedernaes.
Ytligare djupsömn är något som kan ses även vid åldrande och vid sömnlöshet (insomni). Jonathan Cedernaes hoppas kunna forska vidare bland annat på i vilken mån en förbättrad kost kan förbättra vår hälsa, genom att påverka just sömnen.
– Särskilt intressant att utforska vore detta hos grupper som ofta lider av dålig sömn, som vid typ 2-diabetes eller äldre individer. Vi har även mer data från den nu publicerade studien, där vi hoppas kunna undersöka om den förändrade sömnen till exempel är kopplad till förändrad ämnesomsättning.
MER OM SÖMNFORSKNING
Hör om hur trötthet påverkar oss och få sova-gott-tips i SSMF:s podd med Jonathan Cedernaes. Lyssna genom att klicka här.