Christina West

Astma och allergi, Barn- och ungdomsmedicin, Hudsjukdomar, Nutritionsforskning, övervikt

Postdoktoralt Stipendium

Umeå universitet

Inst f klin vetenskap

2010

Betydelsen av kosten tidigt i livet för senare allergiutveckling

Eksem och födoämnesallergier drabbar små barn, vilket belyser vikten av att identifiera skyddande omgivningsfaktorer tidigt i livet. En aktuell teori är att immunförsvaret inte får den stimulans det behöver för att utvecklas, vilket kan resultera i allergier. Vår moderna livsstil innefattar en förändrad kost med industriellt producerad mat och mindre färsk fisk, frukt och grönsaker. Vi äter också mindre mjölksyrejästa livsmedel jämfört med tidigare. Detta har resulterat i minskat intag av omega-3 fettsyror, antioxidanter och probiotiska bakterier (tex laktobaciller), vilka alla kan påverka immunförsvaret. I studier i Sverige och Australien undersöker Christina West kostfaktorers betydelse under graviditeten och spädbarnstiden för senare allergiutveckling. Det är viktigt att försöka identifiera skyddande faktorer för att om kunna bromsa den kraftiga ökningen av allergier.
Visa alla forskare