Stavros Iliadis

Reproduktionsmedicin och gynekologi

Postdoktoralt anslag

Uppsala universitet

2021

Långsiktiga hälsoeffekter av menopausal hormonbehandling – en populationsbaserad multiregister kohortstudie bland peri- och postmenopausala kvinnor i Sverige

Menopausal hormonbehandling (MHT) föreskrivs vid klimakteriella besvär. Studier som har undersökt hälsoeffekterna av MHT visade initialt positiva effekter på kvinnors hälsa, följt av andra rapporter som observerade ökad förekomst av hjärt-kärlsjukdom, bröstcancer och stroke. Trots begränsningarna i dessa studier har förskrivningen av MHT minskat. Samtidigt upplever 7 av 10 kvinnor symtom och 1 av 3 behöver effektiv och säker behandling. Nyare preparat som mP (mikroniserat progesteron) används utomlands som MHT men större studier saknas.

Syfte

Att undersöka effekten av olika typer av MHT på förekomst och dödlighet av gynekologisk- och bröstcancer, baserat på registerdata mellan 2006 och 2019 bland peri- och postmenopausala kvinnor. Dessutom att undersöka effekten av MHT på hjärt-kärlsjukdomar, affektiva sjukdomar, sömnstörningar och demens.

Metod

Nationell registerstudie med prospektivt insamlad data från kvinnor i åldrarna 45-60 med förskrivning av olika typer av MHT som exponering. Studieutfall inkluderar förekomst av bröst- och gynekologisk cancer, hjärt-kärlsjukdomar, depression, ångest, sömnstörningar och demens.

Data kommer att hämtas från Patientregistret, Läkemedelsregistret, Dödsorsaksregistret, Cancerregistret, Statistikmyndigheten och Medicinska Födelseregistret.

Inklusionskriterier: Kvinnor förskrivna alla typer av MHT i åldrar 45-60 år vid första recept. Kontrollgruppen består av kvinnor i samma ålder, aldrig utsatta för något MHT-preparat under studieperioden.

Visa alla forskare