Viktor Wintzell

Pediatrik

SSMF Postdoctoral Grant

Karolinska Institutet

2025

Behandling med antipsykotiska läkemedel hos barn i klinisk praxis – säkerhetsstudier och metodutveckling

Användning av antipsykotiska läkemedel är vanlig hos barn och unga, i Sverige och i andra delar av världen. De används i behandlingen av många olika psykiatriska tillstånd, till exempel ADHD, autism, depression och ångest, ofta tillsammans med annan behandling. Men studier har visat att antipsykotiska läkemedel ökar risken för biverkningar, som viktökning och andra negativa effekter på ämnesomsättningen. Huruvida användning av läkemedlen hos barn också ökar risken för allvarliga hälsoutfall på lång sikt behöver studeras mer.

Syftet med projektet är att med hjälp av data från alla barn som använt antipsykotiska läkemedel i Sverige under de senaste 17 åren undersöka de långsiktiga riskerna för allvarliga utfall, som övervikt, typ 2-diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, och död. Vi kommer att både utreda dessa specifika negativa effekter och undersöka om det finns signaler för nya biverkningar som inte dokumenterats tidigare med hjälp av datautvinningsmetoder. I projektet kommer vi även att vidareutveckla och utvärdera metoder för analys av kausala samband i biverkningsstudier; till stöd för projektet och framtida forskning.

Projektet kommer bidra med viktig information om risker för långsiktiga och allvarliga biverkningar som kan vara till nytta för läkare och patienter. Att antipsykotiska läkemedel är vanliga, att det i många fall finns behandlingsalternativ, och att det finns starka misstankar om dessa risker understryker projektets relevans.

Visa alla forskare